середа, 11 вересня 2024 р.

ПАВЛО ГРАБОВСЬКИЙ - УКРАЇНСЬКИЙ ПОЕТ І ПЕРЕКЛАДАЧ

  
11 вересня 1864 народився чудовий український поет трагічної долі  Пaвло Арсeнович Грабoвський (1864-1902), геніальний самоучка, перекладач, учасник революційного руху, публіцист. 
Доля відміряла Павлу Грабовському коротке, трагічне, але яскраве життя. Із 38 прожитих років лише 18 пройшли на волі, а решта – під наглядом поліції, в царських тюрмах та сибірському засланні. Він не встиг здійснити й сотої частки задуманого, але позиція «з ума не йдуть знедолені народи, – їм я віддав усі чуття мої» зробила його в українській літературі і слов’янській духовній культурі постаттю неординарною, незабутньою.
Оригінальні поетичні твори Грабовського є його найвагомішим внеском в українську літературу. Проте ними не обмежувалась діяльна участь поета в літературному процесі 90-х рр. 
Упродовж усього творчого життя Грабовський здійснював величезну роботу як перекладач творів світової поезії. У книгах «З чужого поля», «Доля», «З Півночі» (розділ «Переклади»), «Кобза», у підготовленій, але не виданій збірці «Хвиля» (1899) вміщено переклади поетичних творів із 25 літератур світу.
Грабовський «палко любив Україну, з якою був розлучений на все життя, мріяв і боровся за те, щоб вона була вільною, щоб "порізнена устала з-під віковічного ярма і квітом повним розцвітала у ряді з ближніми всіма".

Немає коментарів:

Дописати коментар