понеділок, 16 вересня 2024 р.

КАРДМЕН У ПРИВАТ24 ДІЛИТЬСЯ РЕКОМЕНДАЦІЯМИ ДЛЯ БЕЗБАР’ЄРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ

 

Учасник спільноти «Бізнес без бар’єрів» ПриватБанк допомагає клієнтам більше дізнатися про безбар’єрність завдяки оновленому маскоту Кардмену у Приват24.
Короткими, але змістовними повідомленнями Кардмен розповідає про правила коректного вживання термінів і пропонування допомоги, способи налагодження діалогу з дітьми та нагадує про необхідність підтримки людей старшого віку. 

Зокрема Кардмен пояснює, що жити без бар’єрів – це:
- казати «людина з інвалідністю» замість «інвалід»;
- перед допомогою людині на кріслі колісному спочатку запитати її дозволу;
- навчити старших родичів користуватися фінансовими послугами онлайн;
- пояснити дитині, що всі люди різні, але потреби кожного важливі.

пʼятниця, 13 вересня 2024 р.

СПОРТ - КРАСА, ЗДОРОВ'Я, ДОВГОЛІТТЯ

 

День фізичної культури і спорту в Україні відзначається в другу суботу вересня. Свято здорового способу життя і радості офіційно засновано в 1994 році. 
З нагоди свята, аби виховати у студентів любов до фізкультури та спорту, прищепити прагнення до занять фізкультурою,  у бібліотеці Олександрійського фахового коледжу культури і мистецтв організовано книжкову бліц-виставку «Спорт – краса, здоров'я, довголіття».
До уваги користувачів представлені сторінки спортивної слави. А саме експонуються довідники, прес-дайджести, науково-методичні матеріали, навчальні посібники  у яких зібрана інформація про історію Олімпійських ігор, становлення та розвиток сучасного олімпійського руху. Сторінки видань знайомлять з олімпійськими видами спорту та досягненнями атлетів світу й України.
Запрошуємо до перегляду, раді вас бачити здоровими, бадьорими, готовими до фізичного виховання!

СВІТ ПЕРІОДИКИ: ЗНАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЯ №2/2024

 (інформдайджест)

середа, 11 вересня 2024 р.

ПАВЛО ГРАБОВСЬКИЙ - УКРАЇНСЬКИЙ ПОЕТ І ПЕРЕКЛАДАЧ

  
11 вересня 1864 народився чудовий український поет трагічної долі  Пaвло Арсeнович Грабoвський (1864-1902), геніальний самоучка, перекладач, учасник революційного руху, публіцист. 
Доля відміряла Павлу Грабовському коротке, трагічне, але яскраве життя. Із 38 прожитих років лише 18 пройшли на волі, а решта – під наглядом поліції, в царських тюрмах та сибірському засланні. Він не встиг здійснити й сотої частки задуманого, але позиція «з ума не йдуть знедолені народи, – їм я віддав усі чуття мої» зробила його в українській літературі і слов’янській духовній культурі постаттю неординарною, незабутньою.
Оригінальні поетичні твори Грабовського є його найвагомішим внеском в українську літературу. Проте ними не обмежувалась діяльна участь поета в літературному процесі 90-х рр. 
Упродовж усього творчого життя Грабовський здійснював величезну роботу як перекладач творів світової поезії. У книгах «З чужого поля», «Доля», «З Півночі» (розділ «Переклади»), «Кобза», у підготовленій, але не виданій збірці «Хвиля» (1899) вміщено переклади поетичних творів із 25 літератур світу.
Грабовський «палко любив Україну, з якою був розлучений на все життя, мріяв і боровся за те, щоб вона була вільною, щоб "порізнена устала з-під віковічного ярма і квітом повним розцвітала у ряді з ближніми всіма".

вівторок, 10 вересня 2024 р.

ДЕСНОЮ ЗАЧАРОВАНИЙ

  
Олександр Довженко – вчитель, вояк, художник, письменник, карикатурист, дипломат.
І це не всі царини, в яких працював  Олександр Довженко. Це згодом він став   кінорежисером культових кінострічок «Україна в огні», «Земля», «Звенигора», «Арсенал» та ін. Це пізніше його визнають  класиком світового кінематографа, а його стрічка «Земля»  здобуде світове визнання і до наших днів входитиме у дванадцятку найкращих фільмів усіх часів і народів. За версією ЮНЕСКО цей фільм є одним  з п’яти головних стрічок у світовій історії.
А до того в його «життєвому щоденнику»  були  інші, менш відомі, проте цікаві, захоплюючі, вражаючі  «сторінки».
Про його життя – творче й особисте – багато чуток та легенд. Його архіви й досі не повернуто в Україну, а, наприклад, його щоденники закриті за наполяганням дружини. 
На нього тричі здійснювали замахи.У 1944-му після повісті «Україна в огні» був звинувачений фактично у трьох розстрільних статтях, звільнений від усіх державних та громадських  посад, виведений зі складу різних комітетів,  редколегії журналу «Україна», звільнений від обов’язків художнього керівника Київської кіностудії. Отримав заборону жити і працювати в Україні. До останніх днів Довженко живе в Москві, працює на «Мосфільмі».
Проте очевидно одне – в душі його завжди центральне місце займала Україна. Він за нею тужив, він нею жив і про неї написав перед смертю: «Я вмру в Москві, так і не побачивши України! Перед смертю попрошу Сталіна, аби, перед тим, як спалити мене в крематорії, з грудей моїх вийняли серце і закопали його в рідну землю, у Києві, десь над Дніпром, на горі».
25 листопада 1956р. О.Довженко помер у Москві, де його і поховали. Це був перший знімальний день фільму “Поема про море”.
Перепоховання його праху в Україні ще й досі не зроблено. Отже, шлях до землі, яку він дуже любив, триває…

вівторок, 3 вересня 2024 р.

ОСВІТНІ ПРОДУКТИ ПРО БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ ВІДТЕПЕР У СПЕЦІАЛЬНОМУ РОЗДІЛІ НА ДІЯ.ОСВІТА

 

На Дія.Освіта з’явився новий розділ, який зібрав освітні серіали про безбар’єрність та інструменти для розбудови суспільства рівних можливостей, створені в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів».
Так, освітній серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» і однойменний симулятор до нього допоможуть навчитися коректно та з повагою комунікувати з чинними військовими, ветеранами та ветеранками на прикладах типових життєвих ситуацій.  
Також серед освітніх продуктів, представлених у розділі, є серіали «Держава без бар’єрів» і «Безбар’єрна грамотність». Вони пояснюють, що таке безбар’єрність, з якими перепонами стикаються люди з інвалідністю; як люди з порушенням зору, слуху чи моторики користуються гаджетами, інтернетом та простором навколо, як позбуватися упереджень щодо інших та запобігати дискримінації тощо.
Для дітей розділ пропонує анімований комікс «Ден і Рора проти корпорації С.», у якому через пригоди двох друзів-підлітків розповідається про техніки самодопомоги та рекомендації для підтримки тих, хто поруч.

СТАРТ НАВЧАННЯ В КОЛЕДЖІ КУЛЬТУРИ

понеділок, 2 вересня 2024 р.

У СЕРЦІ З ТОБОЮ, МОЯ УКРАЇНО!

 
1 вересня  – найяскравіше, найцікавіше і незабутнє свято, бо це старт, радість зустрічі з друзями, символ добрих починань, сміливих експериментів, відкриттів та звершень, радість справжньої веселощів, очікування сюрпризу…
Цей день особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Саме в перший день навчання працівниками бібліотеки, для студентів перших курсів Олександрійського фахового коледжу культури і мистецтв, було проведено Перший урок «У СЕРЦІ З ТОБОЮ, МОЯ УКРАЇНО!», який присвячено Україні, українському народу, мужності і звитяги, виявлених нинішніми захисниками Батьківщини.
Під час заходу, ведучі Мазарчук Анастасія та Касяненко Назар  згадували імена славних звитяжців, діячів науки, культури й мистецтва, видатних спортсменів, які своїми досягненнями, здобутками, творчістю примножували та примножують славу України. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих Героїв.
Яскравим доповненням заходу стала патріотична локація «Я вірю в майбутнє твоє, Україно!».
Бажаємо всім віри і впевненості у завтрашньому дні, міцного здоров’я, успіхів і злагоди у новому 2024/2025 навчальному році!