пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

МІСЦЕ ДЕ ВИХОВУЄТЬСЯ НАЦІОНАЛЬНА ЕЛІТА

 У травні 2021 року Олександрійський коледж культури відсвяткує своє 90-річчя.

Майже століття цей заклад є осередком культурного життя міста і всього нашого регіону. Багато його випускників стали відомими митцями далеко за межами України.
Як свідчать краєзнавчі документи, історія закладу сягає далекого 1931 року, коли в селищі Ґданцівка вперше відчинив свої двері Криворізький технікум комуністичної освіти. Вже наступного року він був переведений до Олександрії. Тоді заклад мав два відділи: організаційно-масовий, що готував "завідателів клубів, червоних кутків, організаторів культполітроботи на великих підприємствах, працівників масової роботи в сльському господарстві", та бібліотечний - "працівників низової масової бібліотечної мережі" (з Уставу про технікум комуністичної освіти від 27.06.1937р.)
Відомостей про те, хто очолював заклад на початку його діяльності, не збереглось. Але зі спогадів випускників тих років, із копій їхніх атестатів вдалося дрібними крупинками зібрати дані та встановити прізвища перших трьох директорів: М.Ф.Пекарський, А.Півняк та Стаценко.
   У роки фашистської окупації технікум не працював. Та як тільки місто було звільнене від загарбників, він відновив свою діяльність. 1 червня 1944 року 188 осіб різного віку сіли за студентські столи. Навчали їх п'ятеро викладачів.
   У 1946 році навчальний заклад одержав назву "Технікум культурно-освітньої роботи". З 1948 року була розпочата підготовка фахівців на заочній формі навчання.
Свою постійну адресу на вулиці Діброви, 47 технікум знайшов у 1952 році. Тут руками викладачів і учнів зводився клуб, будувалася сцена, обладнувалися перші навчальні кабінети.
  У 60-роках заклад з новою назвою "Олександрійське культурно-освітнє училище" починає готувати працівників для закладів культури Кіровоградщини. З того часу на клубному відділі введені спеціалізації з підготовки керівників самодіяльних оркестрів народних і духових інструментів, хорового та театрального колективів, самодіяльних танцювальних колективів.
    У 90-х роках Олександрійське культурно-освітнє училище перейменоване в Олександрійське училище культури, а потім - у Комунальний вищий навчальний заклад "Олександрійське училище культури".

Немає коментарів:

Дописати коментар