середу, 3 березня 2021 р.

ЗУСТРІЧАЄМО МАСЛЯНУ!

 

Масниця – одне із найулюбленіших, веселих і смачних свят. Дата її святкування змінюється щороку й безпосередньо залежить від Великодня. У 2021 році  масничний тиждень триватиме з 8 березня по 14 березня.

 Хоч церква додала це свято до свого календаря й наповнила його новими ідеями, проте воно й дотепер зберегло низку ритуалів та обрядів. Так, у християнській традиції масничний тиждень супроводжується різними гуляннями зі смачною їжею, музикою, піснями  та різноманітними розвагами.

 Головною стравою на масляну, як відомо, є млинці, які печуть кожного дня з понеділка. Млинці випікають із пшеничного, кукурудзяного, житнього або вівсяного борошна. Присмачують їх найчастіше маслом, сметаною, медом, фруктами, сиром, ікрою. Перший млинець прийнято віддати бідній людині, щоб вона згадала всіх покійних родичів.

Одним із обрядових символів свята є велика лялька з соломи – опудало Масниці. Його вдягали у жіночий одяг, як стародавнє і священне божество. І, за традицією, наприкінці масничного тижня спалювали як уособлення зими, щоб розбудити весняну природу і розтопити холодний лід.

   Запрошуємо користувачів бібліотеки здійснити народознавчий екскурс у минуле, переглянувши книжково-етнографічну виставку "Масниця: українські традиції". Святкуйте Масляну та зустрічайте весну! Частіше звертайтеся до джерел наших предків, до свят та обрядів, які надають нам духовної сили. Тож не загубімо зв’язок із минулим! 

Детальніше читайте на УНІАН: 

https://www.unian.ua/lite/holidays/koli-maslyana-2021-tradiciji-istoriya-svyata-data-maslyanoji-v-2021-11292893.html




Немає коментарів:

Дописати коментар