понеділок, 29 квітня 2024 р.

МАГІЧНЕ СВЯТО ПИСАНКИ

Наближається найвеличніше християнське свято — світле Христове Воскресіння, одним із головних елементів якого є великодня писанка.
 Писанка здавна вважається символом України, в якій український народ зміг поєднати і творче мислення, і навколишній світ в усіх його формах та кольорах. Писанка є досить складним мистецтвом і оволодіти ним швидко вдається далеко не кожному, але серед розмаїття видів українського декоративно-ужиткового мистецтва писанкарство охоплює все більше і більше бажаючих опанувати ним. 
29 квітня студенти і викладачі коледжу культури зібралися в читальній залі бібліотеки аби виготовити неодмінний символічний атрибут цього свята – писанку. 
Своїми знаннями та вмінням писати великодню писанку з присутніми ділилися студентки 2 курсу спеціальності ОДМР. 
 Хтось уперше в такий спосіб розписував великодні символи, хтось удосконалював свої вміння, а студентка Дарина не лише насолоджувалась виконанням чудового дійства, а й ділилась досвідом та секретами з техніки писанкарства. Кожен учасник отримав повний набір інструментів та матеріалів, необхідних для створення писанок, а ще велике задоволення від творчого процесу. 
Поки писанки оживали лініями, вигинами і барвами в руках своїх творців, бібліотекар розповідала учасникам майстер-класу про багатовікову традицію писанкування, сакральне значення і таємниці писанкування, акцентуючи, що писанка є давнім артефактом української культури, на якому переплелися традиції і вірування багатьох поколінь українців. 
Також усі охочі мали змогу взяти участь у народознавчій грі-вікторині  на  онлайн платформі Quizizz «Великдень: обряди та традиції», Доповнювала мальовничий захід тематична книжкова виставка «Світле свято воскресіння» та виставка-інсталяція великодніх композицій.
У творчій атмосфері час пролетів швидко та непомітно.
Знайомство з давніми українськими традиціями стало для кожного добрим досвідом та поселило в душі спокій, радість і таке бажане світло.

Немає коментарів:

Дописати коментар