четвер, 14 січня 2021 р.

Традиції Старого Нового року

 Старий Новий рік –  це одне з унікальних свят, яке відзначають у багатьох країнах, у тому числі і в Україні.

Старий Новий рік настає рівно через 13 днів після звичного нам Нового року, який зустрічається в ніч на 1 січня. Тобто його святкують у ніч з 13 на 14 січня.

Святковий день з такою дещо дивною назвою виник у результаті зміни літочислення. Традиція відзначати Старий Новий рік пов'язана з розбіжністю двох календарів: юліанського ("старого стилю") і григоріанського ("нового стилю").
Вечір напередодні Старого Нового року називають Маланкою або Щедрим вечором. У цей час прийнято накривати багатий стіл, де головною стравою є щедра кутя. 
  Також 13 січня проводяться веселі народні гуляння з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів. Компанії щедрувальників ходять по домівках, співають щедрівки, танцюють, за що їх господарі обдаровують частуванням і грішми.

А з самого ранку 14 січня хлопчики і хлопці починають посівати. При цьому засівальники бажають щастя, достатку і врожаю в новому році.

Традиції Старого Нового року включають і ворожіння. Так, ніч з 13 на 14 січня вважається однією з найдоцільніших для того, щоб дізнатися ім’я судженого і зазирнути у своє майбутнє.

          Прикмети та повір’я на 14 січня

Вважається, що на Старий Новий рік не слід вимовляти слово "тринадцять", а також рахувати дрібні монети. Кажуть, що рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Не можна нічого давати в борг, інакше весь рік у боргах проведеш. Якщо 14 січня винести сміття, то разом із ним щастя з хати винесеш.

Крім того, наші предки вірили, що народжена на Василя дитина буде щасливою і здоровою все життя.

Існують і погодні прикмети. Так, сніг нам старий Новий рік віщує пізню весну і сніжну зиму. Південний вітер цього дня обіцяє спекотне і тривале літо, північний – урожай горіхів, східний – достаток фруктів, а західний – риби і молока.

Детальніше читайте на УНІАН:

 https://www.unian.ua/lite/holidays/stariy-noviy-rik-2021-shcho-za-svyato-istoriya-svyata-stariy-noviy-rik-11280548.html

Немає коментарів:

Дописати коментар