понеділок, 18 січня 2021 р.

Традиції святкування Водохреща в Україні

                          

Хрещення Господнє відзначається 19 січня і завершує цикл зимових різдвяних свят. Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення в Йордані Христа.  Цей обряд проводився Іоаном Предтечею, якого також називають Хрестителем. Під час Хрещення Господнього на землю з'явився Святий Дух і назвав Христа Сином Божим. 

Це церковне свято має безліч цікавих традицій і звичаїв святкування в Україні.

За день до Хрещення 18 січня люди відзначали Водохресний святвечір. Цього дня сім'я збиралася за столом. У цей день дотримувався піст, і вечеря на столі повинна бути пісною і безалкогольною.

В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. 

Найвідоміші традиції цього свята пов'язані з водохресними купаннями. Для цього воду з ополонки святять, після чого вона, за деякими віруваннями, набуває лікувальних та чудодійних властивостей. За церковними канонами, купатися в ополонці можна тільки після освячення води, молитви і завчасного причастя.

До речі, за народними прикметами, якщо  на Водохреща день ясний — хліба будуть чисті, а якщо похмурий — буде у хлібі повно «сажки»; іде лапатий сніг — на врожай, якщо похмуро — хліба буде вдосталь, якщо зоряна ніч — вродяться горіхи та ягоди.

 Вам також може бути цікаво:

https://www.armyfm.com.ua/tradicії-svjatkuvannja-vodohreshha-v-ukraїni/
https://www.unian.ua/lite/holidays/koli-hreshchennya-2021-data-svyata-vodohreshche-2021-i-tradiciji-11278931.html

https://www.unian.ua/lite/holidays/svyata-v-sichni-2020-roku-ukrajina-kalendar-na-sichen-11266919.html


Немає коментарів:

Дописати коментар