неділю, 22 січня 2023 р.

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ - ОСОБЛИВА ДАТА В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ


22 січня Україна відзначає День Соборності, приурочений до Акту об'єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.
Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (далі – УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (далі – ЗУНР) в одну державу. Внаслідок невдач Української революції 1917-1921 років державність зберегти не вдалося. І як результат, упродовж XX століття українці змушені були кількаразово відновлювати її в боротьбі.
Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність і цілісність України залишається на порядку денному національних завдань.
 
До Дня Соборності України та Свободи, у читальній залі бібліотеки Олександрійського фахового коледжу культури і мистецтв, відкрилась книжкова виставка історичний хронометр «Україна: від самостійності до соборності».
З нагоди цієї важливої історичної дати для студентів коледжу було проведено інтелектуально-правову вікторину «Історичне значення Акту Злуки українських земель».

Немає коментарів:

Дописати коментар